fallback

Фед започва намаляването на покупките на активи от ноември

Централната банка призна, че повишенията на цените са по-бързи и трайни от прогнозираното

21:51 | 03.11.21 г. 7

Федралният резерв на Съединените щати обяви, че скоро ще започне да намалява темпа на месечните си покупки на активи – първата стъпка от оттеглянето на огромната помощ, която предоставя на пазарите и икономиката, пише CNBC.

Намаляването на покупките на активи ще „започне по-късно този месец“, обявиха от Федералната комисия за отворен пазар след срещата си. Процесът ще доведе до намаления с 15 млрд. долара всеки месец от сегашните 120 млрд. долара на месец, с които Фед купува ценни книжа.

Комисията заяви, че този ход е предприет „в светлината на значителния напредък, който икономиката е постигнала, що се отнася до целите на комисията от миналия декември до днес“.

В изявлението, одобрено единодушно, се подчертава, че Федералният резерв не действа по предварително зададен курс, а ще прави корекции, ако е необходимо.

„Комисията преценява, че подобно намаляване на темпа на нетните покупки на активи вероятно ще бъде подходящо всеки месец, но е готова да коригира темпа на покупките, ако това е оправдано от промените в икономическите перспективи“, посочва комисията.

Решението отговаря на пазарните очаквания след поредица от сигнали от Фед, че ще започне да съкращава програмата, която ускори през март 2020 г. в отговор на пандемията от Covid-19.

Пазарите реагираха положително - книжата поеха нагоре, а доходността по държавните ценни книжа се повиши.

Освен намалението, Фед обяви и леки промени във възгледите си за инфлацията, признавайки, че повишенията на цените са били по-бързи и трайни, отколкото са прогнозирали централните банкери, но все пак не се отказва от ползването на спорната дума „преходно“.

„Инфлацията е ускорена, което до голяма степен отразява фактори, които се очаква да бъдат преходни“, допълва изявлението. „Дисбалансът в търсенето и предлагането, свързан с пандемията и отварянето на икономиката, допринесе за значителното увеличение на цените в някои сектори“.

Много пазарни участници очакваха Фед да се откаже от идеята за „преходните“ фактори с оглед на постоянното ускоряване на инфлацията.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви, че очаква инфлацията да продължи да се ускорява, докато проблемите с доставките се задържат, а към средата на 2022 г. ще започне процес по забавяне.

Изявлението гласи още, че се очаква икономиката да продължи да се подобрява, особено след като проблемите с доставките бъдат решени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:40 | 13.09.22 г.
fallback